Occupy Monsanto!

Mandag 30. jan. møtte 70 personer opp foran Utenriksdepartementet for å protestere mot import av GMO ( Genmodifisert) mais til mat, fôr og produksjon. Norge har ennå ikke godkjent GMO og motstanden er sterk i alle bondeorganisasjonene samt alle som er opptatt av økologi og sunn mat. Jeg har lenge vært opptatt av Monsantos ødeleggende framferd i verden. Vandana Shiva, er en kvinne man bør høre på i denne sammenhengen. Nå går India til rettsak mot denne gigantiske amerikanskeide storbedriften, som ved sin frøpolitikk har drevet over 200.000 småbønder i India til selvmord. I Ungarn brenner de nå GMOåkere for å forhindre spredning til egne maisåkre. Yess!
Nå skal den norske regjeringen se på søknaden for to maissorter, hvorav den ene tåler et sprøytemiddel vi ikke godkjenner i Norge og som vil bli forbudt i EU om kort tid. Monsanto påstår at dette vil gi verden mat. Men det gir bare mer gift og kontroll av verdens matfat på få hender.

De siste to ukene har jeg spredd info. om denne punktdemonstarsjonen over hele FB der jeg kunne finne siden om alternativ, mat, økologi og selvfølgelig sider om GMO og Monsanto. Jeg lagde en arr. side “NEI TIL GENMODIFISERT MAT!” under siden Kvinnehistorie, som jeg administrerer.
Men det begynte med at jeg plukket opp aksjonen “Occupy Monsanto” på FB, som skulle være i USA den 24. januar. Først trodde jeg den skulle være internasjonal og mente det var viktig å fa med Norge. Men det viste seg at det ikke var så mange land involvert. Da hadde jeg likevel funnet fram til Monsantokontoret i Norge. Det viste seg å være en svar-telefon til København. Jeg spurte meg rundt etter hvem jeg burde snakke med og kom fram til Bell som arbeider med GMOsaken i Utviklingsfondet. Dette er en organisajon som Framtiden i våre hender en gang startet. Nå er den støttet av blandt annet Norad og jobber med fattige bønder i andre land.
Så da Bell fortalte at regjeringen nå skulle vurdere om de skulle importere GMOmais, slo jeg fra med tanken om å aksjonere mot en telefon :-) – og heller gjøre en innsats her. Vi valgte likevel å ta en tur til den norske representanten for Monsanto for å overrekke en T-sjorte fra Utviklingsfondet og samtidig ta en prat med ham. Det viste seg at han hovedsakelig solgte Rundup ( et farlig ugressmiddel) til private hageeiere i Norge. Han kunne fortelle at Monsanto var opptatt av å få solgt inn til markedet i EU, og at Norge egentlig var et så lite jordbruksmarked for denne giganten, at vi ikke spilte så stor rolle.

Sverige er i EU, og vil sansynligvis følge EUs importbestemmelser. Men vinden stopper jo ikke ved menneskeskapte grenser. Så her er det viktig å ikke sove i timen hvis vi ønsker å redde vårt artsmangfold og vår helse. Hvis du underskriver oppropet og legger igjen din epostadresse vil Utviklingsfondet kan de gi deg beskjed når felles handling er påkrevet.

2 kommentarer til Occupy Monsanto!

Skriv en kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>