Gratis klem!

Foto Christian Vale

Første “Hug-In” ble arr. forran Stortinget i dag. En liten gruppe møte fram, med norske og engelske plakater i papp: “Hug-In” eller “Gratis klem” – som jeg foretrekker å bruke. Norsk er tross alt det språket de fleste forstår her i landet. Og likevel, det kom noen turister, så en engelsk variant var nødvendig likevel. Jeg var blitt bedt om å holde en liten appell om klemmens viktige funksjon – så her er den i sin helhet:

Hva er en klem? Hud mot hud – Kinn mot kinn – Kropp mot kropp. Huden vår står i forbindelse med hjertet. Hjertet står i forbindelse med hele kroppen og har nervetråder direkte til hjernen. Hjernen snakker via nervetråder direkte til hjertet. Når vi klemmer åpner vi vår favn og rommer den andre.

Vi klemmer bryst mot bryst. Vi møtes hjerte til hjerte. Hjerte har et elektromagnetisk felt som vibrerer til alle celler i kroppen. Dette feltet kan måles 4 meter ut fra kroppen.

Når vi klemmer slipper vi stress. Fysisk kontakt avstresser slik at det beroligende nervesystenet slås på og det stressende slås av. Alle sykdommer har et forstadiet med stress. Da er de store musklene aktiviseres slik at vi kan løpe eller sloss. Er vi avslappet kan vi fordøye både inntrykk og mat og nye møter Når du klemmer noen du liker vil hjernen din produsere hormonet OXYTOCIN. Oxytocin produseres ved nærhet og berøring. Du blir mer avslappet og harmonisk!

Du kan også produserer oxytocin ved å puste og lage lyd, slik: HHHHHAAAAAA. Som om det var det deiligste i verden. En gang til: HHHHHAAAAA
Og selvfølgelig – med en klem!

Hva bør en klem være? En klem bør være gratis. Den bør være frivillig. Og den bør gis og mottas ofte. Oxytocin-nivået holder seg oppe i minst 20 min etter en klem. En klem i timen er en kjempegodgod idé!

Oxytocin kalles kjærlighetshormonet. Det øker tillitt til ukjente mennesker. Det senker fordommer mot andre kulturer, raser, kjønn. Dette sier faktisk forskning! Du føler deg mer tilstede, blir mer omsorgsfull og føler deg tryggere, sier professor i fysiologi Kerstin Uvnäs Moberg som oppdaget oxytocinet og hvilke effekter det har. Oxytocin demper stresshormonet kortisol. Det senker blodtrykket. Det lindrer smerte og hjelper kroppen å bli frisk. Det kan faktisk gjøre risikoen for hjerte- og karsykdommer mindre. Med høye nivåer av oxytocin får du en følelse av avslapning.  Med større tillit til andre mennesker, kan du lettere lese andres signaler. Det gjør den sosiale omgangen lettere. Oxytocinnivåene øker mest av klemmer og kyss, og særlig ved sex og orgasmer. Men i dag skal vi konsentrerer oss om klemmen!

Mange mennesker er ensomme i dagens samfunn. Mange mangler nærhet og hudkontakt. Hudkontakt er så viktig at fortidligfødte nå overlever fordi de holdes nær hud. Mangel på nærhet og berøring kan gjøre at du føler deg litt nedpå, uten å være ulykkelig. Dessuten blir motstandskraften for stress og sykdommer dårligere.

Mange eldre mennesker savner nærhet. Hvis alle bestemte seg for å klemme en person hver dag – ville det faktisk hjelpe. Menn klemmer mindre en kvinner. Forskning viser at de har stor nytte av berøring. Og blodtrykket hos menn går mer ned enn hos kvinner med høyt blodtrykk.

Men om du ikke har kjæreste, skal du ikke bekymre deg. Også i møte med gode venner skapes oxytocin. Når du opplever at noen ser deg, lytter til deg og støtter deg, øker oxytocinnivået. Mengden er mindre, men tilstrekkelig for at du skal kjenne fellesskap, tillit og ro.

Hudsansen er alle sansers mor. Vi må ha god fysisk nærhet tilsvarende fem klemmer om dagen for å være i god psykisk balanse. Gode berøringer, naken hud som møter naken hud, utskiller hormonet endorfin, som virker smertelindrende og antidepressivt. Både testosteron- og østrogennivået øker, noe som er veldig bra for skjelettet og for hjerte-karsystemet. Barn som ikke får fysisk nærhet fra de er små og mens de vokser opp får en dårligere utviklingen enn andre barn. Du kjenner deg allerede bedre ved at noen bare tar på deg, eller for eksempel gir deg en klem. Så i dag skal det klemmes!

GRATIS KLEM TIL ALLE SOM ØNSKER DET!

1 kommentar til Gratis klem!

  • Åshild Blyseth

    En klem e jo og kul på den måten, at hvis jeg gir deg en,og du gir meg en tilbake, så har vi begge gitt bort en hver, men har begge fått to!

Skriv en kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>