Tid for blærekatarr?

Våren er en vanskelig tid for følsomme blærer :-( Gjennom årene har utallige kvinner spurt meg om råd mot blærekatarr, som har en tendens til å komme igjen og igjen. Mange har vært gjennom gjentatte behandlinger med tradisjonell skolemedisin uten at det hjelper. Jeg hadde selv en runde for mange år siden, og sulfapreparatene som jeg da fikk var til ingen hjelp. Og det gjør jo så innmari vondt!

Akutt lindring kan man få ved å sette seg over ei bøtte med varmt vann. Tranebær kan motvirke at bakteriene klumper seg. C-vitaminer kan også hjelpe. Men for mange, meg inkludert, hjalp det ikke nok. Så fant jeg M. Marcussens lille bok “Helbredende urter”. Ved siden av løvetannen utenpå boka står det: ” I denne bok træder den gamle urtekunnskap frem som en hjælp til helbredelse og sunnhed for nutidens menneske”. Jeg har den 14 utgaven fra 1974, og jeg tar ikke sjansen på å låne den bort lenger. Jeg tror du må søke i antikvariater for å finne den. Utgitt på forlaget Ny Tid og Vi i KBH.

Tidligere kunne vi bestille urteblandinger etter nr. på Svaneapoteket på Karl Johan. Nå må man kjøper alle urtene og blande dem selv. Men noen kan du jo plukke ute selv.

Blærekatar er nr. 224 og her er innholdet: like deler av bjørkeblad, enebær, nype, melbær, kjerringrokk, malurt, glatt grobladkjempe, kråkefot, peppermynte og legeveronica. Tilbereding: 1/2 til 1 liter kokende vann helles over 2 spiseskjeer urter. Trekkes i 10. – 15. min under lokk og siles. Drikk denne blandingen i løpet av dagen.
Pr. dag til voksne 2 spiseskjeer. Til barn mellom 10. og 15. år, 2 teskjeer og 1/2 til 1 teskje til barn under 10 år. Bruk hver urteblanding maksimalt i 4 mnd. Så etter en pause kan man bruke den igjen. Marcussen anbefaler emalje eller rustfritt stål til vannkoking – ikke aluminiumskjeler, men de håper jeg alle har kastet for lenge siden!

Da min niese fikk blærekatarr hadde jeg ikke denne blandingen, men jeg blandet det jeg hadde av tørkede enebær, litt nypepulver, peppermyntete og kjerringrokk. Så plukket jeg noen friske bjørkeblader ute, fant noen groblad i innkjørselen og ga henne dette til å trekke te av. Det fungerte utmerket! Det dette tipset med dine venninner. Lykke til!

2 kommentarer til Tid for blærekatarr?

 • Lise Lotte

  Hei:-) Jeg har prøvd å få takk i disse urtene, men det va ikke enkelt:-( Melbær og Kråkofot får man ikke kjøpt på apoteket uten ett reg. fritaks skjema fra lege, noe min lege ikke vil gi meg pga av at det er for lite forsket på bivirkningene….Glatt grobladkjempe og Malurt fins bare som Homeopat medisin, fikk jeg beskjed på apoteket… Så da sitter jeg igjen med Bjørkeblad, Enebær, Nypepulver, Peppermynte, Kjerringrokk og Legeveronika. Er det nok å bruke disse? Hilsen fortvilet blærekatarr offer:-((

 • Inge Ås

  Ja dette er desverre blitt et problem. Glatt grobladkjempe kan du feks. plukke og tørke neste sommer.Her kan du finne fok som har kunnskap og tilgang på urter:

  Gå inn på: http://www.alternativ.no/markedsplassen/urter.html

  Her er en artikkle som viser til hvordan naturmedisin lukes bort fra markedet!
  “I Norge er det store begrensninger på hva som er lov til å selge av urter. Statens legemiddelverk har en liste over godkjente urter – den såkalte Urtelisten, og hvis en urt ikke er oppført på denne listen, kommer den per definisjon i kategorien “legemiddel”

  Når en urt viser seg å være virksom mot en eller flere sykdommer, blir urten ganske raskt klassifisert som “legemiddel” , havner innenfor den farmasøytiske industrien og dermed som oftest vanskelig å få tak i. Følg med!

  Les here om rosmarin: http://www.alternativ.no/art/?id=626

  @Lise Lotte: Med de urtene du har – kan du sansynligvis får en bra virkning. Gi meg beskjed når du har drukket den i noen dager. Lykke til!

Skriv en kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>