Menneskelig feil?

Hva er så feil med den menneskelige evne til påvirkning av kropp og psyke?

Jeg har ofte på radioen når jeg gjør kontorarbeid, for det er det mye av når man er selvstendig arbeider og skaper, driver og utfører eget arbeid. For jeg er glad i jobben min, men noe arbeid er ren rutine og jeg får mulighet til også å ta inn andre inntrykk, som å høre på et og annet radioprogram.

For noen dager siden la jeg merke til at det i flere program ble snakket om hvordan mental trening kunne være bra for noen som hadde alvorlige sykdommer, som for eksempel kreft. Dermed kom det også et intervju med kvinnen ( jeg fikk dessverre ikke med meg navnet hennes) bak innspillet på dagsnytt 18.00. Jeg hører Anne Grosvold to eller tre ganger i løpet av intervjuet spørre: “Du mener vel ikke at man kan tenke seg frisk!” “Å nei å nei”, sier intervjuobjektet. “Å nei selvfølgelig ikke” sier professoren. Etter tonefallet å dømme høres det ikke ut som om Grosvold stiller et spørsmål. Det høres mer ut som en oppfordring til å ta avstand fra den horrible meningen, og det virker som om intervjuobjektene også oppfatter tonefallet hennes og svarer i en slags forsvars tone.

Jeg er en av dem som faktisk har kritisert boka “The Secret” som kom for flere år siden, også innad i den såkalt alternativbevegelsen. Og mitt hovedanliggende var blandt annet å si at “negative” tanker ikke er farlige, at de bærer i seg en kime av noe som kan åpne opp for noe bedre. Jeg tror heller ikke at alt du tenker blir virkelighet. Jeg tror ikke at du “bare kan tenke deg frisk”, som om dette var en enkel greie, eller at det for den saks skyld alltid er et mål.
Jeg tror de fleste i Norge er glad for at vi har et helsevesen, selv om mange med meg mener at det finnes mange flere komplementære metoder som med hell kunne være en del av det hele. Men det var ikke det jeg ville kommentere her i denne bloggen.

Jeg lurer på hvorfor den menneskelig evne til påvirkning som regel likestilles med juks og placebo? Som om det er en menneskelig feil. Eller at vi kaller dette for menneskelige misforståelser, forvrengninger, eller noe vi i alle fall ikke kan stole på?

Vi lever i et ganske mekanisert samfunn, hvor tilliten til maskiner av forskjellige slag etter hvert har oversteget vår tillit til oss selv. Det er bra med maskiner, men det er ikke bra at vi i vår tilbedelse av deres fortreffelighet ikke videreutvikler våre indre fantastiske evner. Kroppen kan støttes med nyttige bevegelser, nærende kost og trening. Vår psyke kan støttes med mange metoder, og støttes også av det støtter kroppen.

Og så er det en del av oss da, som faktisk tror at det finnes “mirakler” i livet. Uforklarlige fenomener som også kan inviteres inn i vårt liv. Ikke dirigeres, ikke bestilles på postordre, ikke kommanderes. men det er et rom som vi kan tre inn i gjennom stillhet, gjennom meditasjon, hvor vår evne til tilstedeværelse kan øke betraktelig. Menneskelige mirakler – here we come!

2 kommentarer til Menneskelig feil?

  • Inger-Reidun Olsen

    Ja, here we come!!!

  • Liv

    Folk er redde for sine egne feil, krefter, kjærlighet og sine følelser…..Spesielt de store følelsene som følger med sorg. Jada, man prater om sorg, er åpen om sorg, spesielt kvinnesorg. Snakker sjelden eller aldri om en manns sorg. Sorg kan innebære kraftig holdt energi av redsel for videre smerte osv. En “igjenstengthet som gjør at livskraft ikke får bevege seg fritt”, og man tror at det er kroppen som bestemmer, ikke sjel/mind, og så har vi det gående…..på tide det kommer fram hva som ligger i dette med kreft, en som har skrevet godt om sin egen prosess igjennom er Dagfrid Kolås, fra kreft til kraft. Hilsen Liv.

Skriv en kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>