Jeg liker heller ikke å bli lurt!

Human-Etisk Forbund har lansert kampanjen “Ingen liker å bli lurt”. Det kan ikke sees på som noe annet enn et frontalangrep på alternativ medisin og et totalt ukritisk forsvar for all vestlig medisin og vestlig kvantitativ forskning.

Jeg liker heller ikke å bli lurt. Her har HEF funnet et slagord med snert i! Men denne kampanjen dreier seg ikke om dette, den dreier seg om å sverte og spre fordommer om en stor gruppe behandlere gjennom billige, usakelige argumenter. Det skapes en kategori av behandlere som egentlig ikke eksisterer. Alle som ikke bedriver den offentlig godkjente alopatien
(skolemedisinen) faller inn i denne kategorien. Det er synd, for sakelig kritikk er viktig og nødvendig i alle bransjer. Og de fleste vil selvfølgelig bruke hjelpere som har greie på det de holder på med. Vi trenger tradisjonell vitenskap. Men den vestlige vitenskapen tralter ofte etter erfaringskunnskapen som har inngående kunnskap om reelle virkninger av metoder eller medisin til hjelp for mange mennesker. Det er hele tiden en flyt fra erfaringskunnskapen inn til den offentlige godkjente sannhet. Å påstå at metodene leger og sykepleiere benytter alltid står på vitenskapelig grunn er også feil.

Det er et offentlig informasjonshull som trengs å bli fylt av konkrete historier fra dem som enten jobber med eller har erfaringer av at alternative / komplementære metoder virker. Mye dreier seg likevel mer om makt og territorie, og dette gjemmer seg bak kjente argumenter. Husk at det er nøyaktig de samme 3 argumentene som i sin tid ble brukt mot de første fysioterapeuter og kiropraktorer.

1. Det er useriøst
2. Det er utnyttelse av svake syke
3. Det mangler vitenskapelige bevis

Forandring er et resultat av mange modige menneskers handlinger. På FB er det mange som argumenteter for bare “å la det flyte”, som om “naturen” ordner seg selv. Det betyr egentlig bare at de regner med at andre tar jobben. Jeg ønsker at mange flere får tilgang på ufarlige og støttende metoder i sitt liv for framgang og helse, og da må de få greie på at flere metoder finnes. Mye av det som tilbys går jo også godt hånd i hånd med det offentlige helsevesen. Det er helt absurd å sette akuttbehandling opp mot homeopatisk medisin. Jeg kjenner ingen som ville motsette seg å bli sydd når det er nødvendig. Men jeg kjenner mange som har hatt god hjelp av homeopati for å få hevelsene ned fortere etter et inngrep. Denne svart/hvitt malingen tjener ikke den som trenger hjelp.

Jeg er ikke medlem av HEF, men har alltid likt den human-etiske tanke. Og jeg er glad for de har stått for en levende religionskritikk som mange andre grupper er redd for å fremme. Vi trenger tankens kraft i tillegg til hjertevarmen. Og den frie tanke må trenes til å bli fri. Det er bla dette ILIANA akademiets SELVutviklingkurs og fagutdannelsen i livsveiledning har som mål for den enkelte.

Mange HEFmedlemmer liker heller ikke denne kampanjen. Det virker som om det er en arrogant holdning blandt en forhåpentligvis mindre gruppe innen organisasjonen som viser sitt ansikt her. På FB-siden florere det med sleivspark og personhets. Det er flott å se at de møtes med reale kritiske tanker også fra sine egne!

Det er ikke lenge siden HEFs medlemsblad uten tillatelse brukte et stort foto av meg til en illustrasjon hvor de dessuten hadde klippet ut øynene mine. Jeg gikk til advokat og fikk beklagelse i bladet og en kompensasjon. Det kostet tid, penger og innsats. Jeg har ikke noe behov for å klippe ut øyne, men å påpeke manglende gangsyn må være på sin plass her :-)

Jeg liker ikke å bli lurt. Kunnskap, spørsmål og et åpent sinn er de “våpen” jeg vil bruke i denne ”kampen”. Det er et stort sprang mellom aktive lurendreiere og mennesker med ønske om å hjelpe andre, men som mangler utdannelse og kunnskap om det de driver med. Kvalitessikringen av utdannelser er noe mange ”alternative” skoler tar på alvor. Uenighet vil likevel være tilstede innenfor et demokratisk helsesystem.

2 kommentarer til Jeg liker heller ikke å bli lurt!

 • Helena Westby

  Det ligger i sakens natur… De som kommer med denne type kritikk vandrer i mørket, denne organisasjonen er for de som ikke vet hvem de er! Det kommer mye rart fra de som ikke kjenner skaperkraften… Vi kan velge å ha medlidenhet med de, samtidig som at vi holder oss unna :) Ang vitenskaplige bevis; Hva med Candace Perth, Dawson Church, Jaak Panksepp,Lynn McTaggart, Bruce Lipton (som forøvrig kommer til Norge og holder foredrag på slutten av april). Mange av disse har Ph.D. etc. etter navnene sine samtidig som at de skriver fra et mer vitenskapelig ståsted enn til eksempelDoreen Virtue eller Larry Dossey… Ha en god dag og husk at dette sier mer om de enn om deg :)

 • Sol

  Debatten er underlig. Jeg tror ikke helt om HEF er klar over hva slags egg de har lagt her. Jeg har absolutt sans for tankegangen til HEF, med tanke på religiøse dogmer osv, men kan ikke bli med i debatten på rettfedig grunnlag, siden jeg da er astrolog. Jeg kan bare forestille meg hvordan det hadde utartet seg. Nå skal det sies at dette kan være et utrolig godt virkemiddel til å høyne standarden på det “alternative” miljøet, samt luke ut alle de som ikke har noe å gjøre der. Det finnes mange av de. Etter tolv år som terapeut, blir jeg stadig vekk overassket over hva folk har blitt fortalt av andre alternative terapeuter. Helt iorden for meg at noen tror de kommer fra Pleiadene, men visse ting er greit å fakisk holde for seg selv. Allikevel faller alternativbransjen for bruk av sensasjonelle virkemidler, jeg vet ikke om dette er ett motsvar til rasjonalismen og rett og slett har oppstått pga den eller om de ubevisst eller bevisst forsøker å skape oppmerksomhet og fange folk på den måten.

  Når det gjelder FB-forumet, så har nok tittelen til kampanjen skapt mange følelser; Ingen liker å bli Lurt”.-..Nei, hvem i h….liker det da..De spiller på følelsene til folk de også, og er ikke bedre enn det de beskylder sin motstander å være. Det er en manipulativ tittel og i Norge hvor vi er så intelligente og opptatt av intelligens, er det en perfekt “hook”.

  Vi får se om HEF skyter seg selv i foten. Det som er sikkert, fra ett mer integralt synspunkt er kampanjen er reaksjon på den økning i det alternative markedet, som trenger mer regulering. Det alternative markedet igjen er altså en reaksjon på rasjonalismen..osvosvosv…

  Personlig gleder jeg meg over hva vitenskapen er i ferd med å oppdage, ett lite astrodrypp er jo at vitenskapens planet; uranus, har gått inn i Værens tegn (det første tegnet) og vi vil se at de neste åtte år vil vitenskapen finne mye de aldri tidligere hadde trodd hadde vært mulig…Så kanskje vi vil finne nye måter å forene den fantastiske vitenskap med virkeligheten slik den oppleves i flere dimensjoner.

Skriv en kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>