Har jeg forstått det nå?

Da kampanjen “ingen liker å bli lurt” ble lansert av Human-Etisk Forbund gikk jeg inn på hjemmesiden deres og leste det jeg fant om kampanjen. Jeg så på videoene og jeg fulgte med på FB-siden “ingen liker å bli lurt”. Min første reaksjon har jeg skrevet om i min siste blogg. Likevel har jeg nok latt meg lure mht intensjonen i kampanjen. Eller har jeg latt meg bli lurt av det den har utviklet seg til?

Slik jeg opprinnelig forstod det var dette en kampanje for å få folk til å tenke selv, slik at man kunne luke ut useriøse behandlere. Mao et flott tiltak for å engasjere mange mennesker i kritisk tankegang og luke ut useriøse lurendreiere. Her tok jeg feil!

For det jeg har funnet ut senere var at menneskene bak kampanjen i utgangspunktet hadde bestemt seg for det de mener folk skal mene! Det dreier seg faktisk om en massiv utbasunering av meninger og tro. Ikke viste jeg at humanetikere var så autoritetstro! Dette har faktisk overrasket meg. Det ser ut som om de jevnt over har en blind tro på helsevesenet, politikere, forsvaret, pilleindustrien, våpenhandlere, internasjonale lover og regler. Og reglen kunne være lenger. I tillegg tror de på tryllekunstnere? Den store tillitten er på vitenskapen med stor V. Det er som om HEF tror på rettferdigheten med stor R. De tror at det vitenskapelige miljø alltid vil ha rett, at kunnskap alltid vinner fram. Det er som om politikk og makt er fullstendig fraværende. Dette forbauser meg.

På FB-siden er det bred front mot “konspirasjonsteorier”. Tror HEF at våpenindustrien bare holder på med det vi vet at de holder på med? Husker dere mannen som avslørte samarbeid mellom Gaustad sykehus og CIA? Dette er mange, mange år siden. Tror medlemmer av HEF at tiden har stått stille?  Er det bare idioter som setter spørsmålstegn ved det tredje tårnfallet i New York og ønsker en ny gjennomgang av dette? Er bare tullinger som er kritiske til alle de nye psykiske diagnosene som den farmasøytiske industri beriker seg på? Og er det konspiratorisk å påpeke en merkelig sammenheng mellom omgjøringen av pandemidefinisjonen av medlemmer som også hadde tette bånd til vaksinasjonsindustrien?

Jeg forstår ikke personhetsen som utøves mot mennesker som setter spørsmålstegn ved noen av disse sakene? Det er sannelig mange forklaringsmodeller som jeg heller ikke er enige i og som florerer der ute i cyber space – men å være kritisk – var ikke det noe av poenget?

OK, nå har jeg skjønt at denne kampanjen retter seg mot lurendreiere i “det alternative” og det må være fair. Men jeg blir forvirret igjen når jeg leser motargumentene som brukes mot motdebattanter på FB eller human.no. Her er det nettopp HEF som blander kortene og trekker inn argumenter om andre saker en det kampanjen retter seg mot. Det er HEFmedlemmer ( de titulerer seg som “oss”) som forsøker å uskadeliggjøre en motdebattant med å gjøre personen som sådan til et suspekt individ, og en man ikke skal høre på fordi vedkommende har kritisert andre ting og tang. Og så ser jeg at når personer definert som fra “den alternative leiren” trekker inn andre tema, avskrives dette med at de ikke har forstått hva kampanjen dreier seg om.

Jeg har til gode å se noen fra “den alternative” siden bruke sin tid på å titte HEFere i kortene, privat, arbeidsmessig og interessemessig for å diskreditere deres argumenter i en helt annen sak. Dette er et dårlig diskusjonsnivå.

Jeg har forstått dette: All erfaringsbasert behandling, uansett om det virker eller ikke – er lurendreieri hvis ikke en person innenfor den anerkjente ( av HEF) vitenskapelige elite har tatt seg tid og skaffet penger til vitenskapelige undersøkelser av denne behandlingsformen. Jeg undrer meg på hva som ville skje, til og med innen det offentlige helsevesenet, hvis alt som ikke hadde vært gjennom denne godkjenningen skulle bli forbudt? For meg oser dette at vestlig arroganse. Urtemedisin, meditasjon, akupunktur er ute! Og homeopati! Hvem med vettet i behold vil ture å forsvare denne metoden! Homøopati er rett og slett avgjort tull og tøys. Det hjelper ikke med erfaringer – det er bare enkelteksempler sier fok fra HEF. Så min svigemors erfaring med homeopatisk Arnica Montana i etterkant av vrikking av ankler, tannarbeider og forstuet arm, teller ikke. Selv om hun har en masse erfaring tidligere av store opphovninger, og heller ikke når hennes lege gjennom mange år som “ikke tror på homeopati” forandrer mening etter sine erfaringer med dette.
Nei erfaring er farlig. For som mange skriver på disse sidene:” Vi lar oss lure! Vårt sinn er ikke til å stole på!” Selvfølgelig har de rett i dette også – men ikke helt – ikke så bastant – og ikke i alt.

2 kommentarer til Har jeg forstått det nå?

  • Inger-Reidun

    Bra Inge! det var spikeren på hode!

  • Hilde Aga

    ingen “fri tanke” tillatt der, nei. De har bestemt seg for det de mener folk skal mene. Ingen “tenk selv kampanje”

Skriv en kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>