• Forfatter
• Mentor
• Gründer
• Filosof
• Livsveileder
• Healer
• Musiker
• Aktivist
BUoya landskap

Om BUøyen kursgård

BUøyen kursgård ligger på Buøya som det finnes utallige av langs norskekysten. Hva Buøy betyr er det uenighet om - kanskje var det fordi noen "budde der" - eller det var der man hadde "buskapen". Ved siden av Buøyene ligger ofte Åkerøy - som selvfølgelig hadde åkrer og mulighet til å slå gras.

Vår Buøy ligger i Alstahaug kommune på Helgelandskysten i Nordland. I rett linje ut i havet fra det nye Petter Dass museet - og naboøy til både Austbø - hvor ferga går - og til Åkerøy som ligger mellom Austbø og Buøya i sør.

Sørgården ble fradelt Nordgåden rundt 1900 og er ca. 1/3 av hele øya. På Torøya følger 1/3 av alle eggrettighetene samt på et par mindre øyer og skjær. Tangrettigheter følger også med og ble solgt. Av tangen ble det kokt både stivelse og lim.

Det har vært stor aktivitet på Buøya gjennom tidene. Ved de tre gruvegangen på nordtuppen var det smie og butikk - og i Sørgåden leide man ut kammers til fiskere fra Lofoten som grov skjell - store O-skjell som ble brukt til agn på line. Annen hvert år kommer det amerikanske slektninger for å se på sin hjemplass.

I 2000 dannet vi KLBO, Kulturlandskapsgruppa for Buøy og omegn. Hvert år er det årsmøte og årsfest sammen med bønder som leier jord hos oss til beite og venner vi har fått gjennom tiden. KLBO har tatt initiativet til flere prosjekt i nærmiljøet, bl.a støtte til hyttebygging på Austbø, kultursti fra Hesøysund til Blomsøy og diverse oppussinger av hus og brygger.

Sørgården var nedslitt og hadde en falleferdig låve vi måtte rive. Huset måtte stemples opp med nye bærestokker under gulvstokkene og tettes for vær og vind. En kai måtte bygges og støpes og flytebrygga kom på plass etter hvert med aluminiumsgangbro på 7 meter pga den store flo og fjæra. Likevel oversvømmes den på springflo. Brønnhuset hadde falt ned - så brønnen måtte vaskes og mures krone på og bygges igjen. Så fant vi en steinsatt jordkjeller fylt av gammel takstein som vi tømte og vi har bygget et uisolert bygg over for å bevare dette til noe vi kan bygge noe mer på i framtiden.

Men selv om hovedhuset har en del overnattingsplasser, manglet det både kursrom og flere senger til kursdeltagere. I løpet av en helg tok vi ned et toetsjes nordlandshus på dugnad. Vi fløtet vegg for vegg - merket og buntet - etter vår egen båt og la det i opplag på øya i påvente av søknader til IN (tidligere SND) og etableringstøtte for nyskapende kvinnebedrift i utkantstrøk. Dette ble til 3 deprimerende år - men mange lange uker og døgn med papirarbeid - som det ikke kom noe godt ut av. Tilslutt måtte vi kaste inn håndkledet og satser nå på egne midler og egen innsats. Det betyr at utbyggingen går sent med godt! Mange gode krefter har vært på Kulturlandskap og SELVutviklingskurs - hvor nettopp læring av gamle metoder til oppsetting av tømmerhus har gått hånd i hånd med øvelser, meditasjon og yoga. Se kurstilbud her.

BUøyen kursgård ligger på en smal og vakker øy i det Helgelandske øyrike sør for Dønna - vest for fjellene De syv søstre og nord for verdensarven Vega. Vi er rett syd for polarsirkelen og har dermed en midnattsol som dupper ned i havet og lyser hele døgnet rundt!

Vi har det deiligste brønnvann - utedusj og en sekskantet utedo. Vi har fisk i havet, havørn, hubro, sjøoter og noen ganger en elg eller et dådyr som har svømt over fra naboøyene.

Du bor i fellesrom i hovedhuset eller i alkoveseng i 2. etasje i Naustet som også er sommerkurslokalet. Ta gjerne med et eget telt for mer privatliv. Vi lager som regel maten sammen og deler på oppgavene. Og noen ganger har vi hjelp fra lokale folk til matlaging, skyss og annet.